МениВеб страни

Соработници

Известувања

Мобилност

Читај online

Општина Виница

Официјална посета на делегација од Општина Виница на збратимената Општина Орхангази, Република Турција - страна 2

Индекс на артикл

Вториот ден бевме гости на Градоначалникот на Орхангази г-дин Исмаил Тартар на „Фестивалот на зејтинот„ на градскиот плоштад каде имаше организирано богат протокол со присуство на многу граѓани и важни личности од политиката, јавниот живот и бизнисот. На фестивалот на зејтинот настапија три локални фолклорни групи и имаше доделување на награди за најдобри производители на маслинки и зејтин како и избор на убавици на фестивалот на зејтинот.

На крајот на денот имаше организирано свечена вечера за сите нас гостите и домаќините каде што Градоначалникот на Орхангази- г-дин Исмаил Тартар се обрати на присутните со топли поздрави и срдечно добредојде за гостите од Македонија во нивниот град. Тој потенцира дека многу е среќен што може да биде домаќин на делегација од градот Виница, Република Македонија со која имаат одлични пријателско-братски врски и меѓународна соработка на повеќе полиња досега (образование, култура и туризам) а се надева дека во иднина таа соработка ќе се продлабочи и во областа на економијата и бизнисот помеѓу двете збратимени општини.
Градоначалникот на Орхангази најави многу наскоро негова посета на Општина Виница по покана на Градоначалникот Емил Дончев на кого му упати лично големи поздрави и меѓународна поддршка во неговото работење се за развој на Виница и околните места. Посетата се планира да биде заедно со група на турски бизнисмени од Орхангази и директорот за образование на Орхангази со кои тогаш се остварија директни средби и договори.
Истиот ден попладне се посети изложба на ракотворби организирана од здружение на жени од Орхангази со финансиска поддршка на нивниот градоначалник.

Општина Виница
ул. Бел Камен бр. 13
телефон: 033 361-945, mail: ovinica@t-home.mk